"p c przeciw peroksydazie tarczycy A-TPO

Real Kenna...

Temat: co to jest ??!!
On 2004-12-10 08:37, KACPER wrote:


TPO mam 190 a norma jest napisana do 35 wiec sie troche przerazilem.
Co to jest i co to oznacza ? Czy musze isc jaknajszybciej do lekarza czy
moze to nic gorzniego ?


Sa to przeciwciala przeciw peroksydazie tarczycowej (enzym aktywny w tarczycy,
uczestniczy w jodowaniu reszt tyrozynowych w drodze powstania hormonow tarczycy).

Zgodniez najnowszymi badaniami, wszystkie procesy w obrebie tarczycy maja
podloze autoimmunologiczne, i chociaz Twoja tarczyca jest w eutyreozie,
podwyzszone aTPO swiadczy o trwajacym procesie zapalnym (chociaz nie jest to tak
strasznie wysokie aTPO).

Powinienes wiec odwiedzic endokrynologa.

pozdr.


Źródło: topranking.pl/1849/59,co,to,jest.php


Temat: prosba o interpretacje wynikow
PGP napisał(a):

Witajcie,
Ponieważ ostatnio kiepsko sie czuję, doradzono mi przebadanie
tarczycy. Dzisiaj odebrałem wyniki:
TSH - 1,500 uIU/ml  (norma 0,270 - 4,2)
fT4  - 1,680 ng/ml    (norma 0,930 - 1,7)
T3  - 1,540 ng/ml    (norma 0,800 - 2,0)

a-TPO - 40,49 IU/ml (norma 0,0 - 34,0)

Generalnie TSH i T3 są w normie ale martwi mnie to fT4 (które jest
właściwie w górnym zakresie) i oczywiście aTPO.
Czy te wyniki dają jakąś niepokojącą diagnozę i co robić w razie czego
dalej.

W przyszłym tygodniu idę do lekarza, ale jeżeli ktoś się jest
kompetetny żeby je ocenić to bedę wdzięczny.

Pozdrawiam
PGP


Wyniki prawie dobre, nic nie mozna wnioskowac, aTPO(przeciwciala przeciw
peroksydazie tarczycowej) zbyt male aby cos wnioskowac


Źródło: topranking.pl/1849/56,prosba,o,interpretacje,wynikow.php


Temat: prosba o interpretacje wynikow
On 2 Lut, 13:05, kk11 <k@gazeta.plwrote:


PGP napisał(a):

| Witajcie,
| Ponieważ ostatnio kiepsko sie czuję, doradzono mi przebadanie
| tarczycy. Dzisiaj odebrałem wyniki:
| TSH - 1,500 uIU/ml  (norma 0,270 - 4,2)
| fT4  - 1,680 ng/ml    (norma 0,930 - 1,7)
| T3  - 1,540 ng/ml    (norma 0,800 - 2,0)

| a-TPO - 40,49 IU/ml (norma 0,0 - 34,0)

| Generalnie TSH i T3 są w normie ale martwi mnie to fT4 (które jest
| właściwie w górnym zakresie) i oczywiście aTPO.
| Czy te wyniki dają jakąś niepokojącą diagnozę i co robić w razie czego
| dalej.

| W przyszłym tygodniu idę do lekarza, ale jeżeli ktoś się jest
| kompetetny żeby je ocenić to bedę wdzięczny.

| Pozdrawiam
| PGP

Wyniki prawie dobre, nic nie mozna wnioskowac, aTPO(przeciwciala przeciw
peroksydazie tarczycowej) zbyt male aby cos wnioskowac


Zrobiłem dodatkowo USG:
oto jego opis:
lewy płat 59x15x22mm (9.9cm3)
prawy płat 66x16x18 (9.6cm3)
wymiar strzałkowy ciesni 4.2mm
tarczyca prawidłowej wielkości.
w części centralnej prawego płata od strony brzusznej widowczny
hypoechogeniczny i homogenny guzek
o wymiarach około 11.8x4.3x7.1mm
poza tym tarczyca normoechogeniczna i homogenna
okoliczne węzły chłonne niepowiekszone.

Czy ten guzek to moze być coś poważnego? może to on powoduje
podwyższone aTPO?

Pozdrawiam


Źródło: topranking.pl/1849/56,prosba,o,interpretacje,wynikow.php


Temat: Moja wyrzutnia z siebie...
w sprawie hashimoto
Choroba Hashimoto to przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy. Przyczyna autoimmunologiczna - tworzą się przeciwciała przeciw komórkom gruczołu tarczowego, a potem nacieki z limfocytów i innych kom w miąższu, a potem gruczoł włóknieje i zanika ( powoli ) jego czynność.

Kto wie czy nie może być wywoływana przez infekcje? Są i inne zapalenia tarczycy - infekcyjne.

W tym cechą charakterystyczną są własne przeciwciała skierowane przeciwko peroksydazie tarczycowej - anty-TPO ( te miałaś robione - wzrost jest wskazaniem do leczenia ), przeciwko tyreoglobulinie anty-TG - tych nie miałaś zrobionych, i rzadko w tej chorobie ( częściej w ch. Grawesa - Basedowa )- przeciw receptorom dla TSH - TrAb.
Warto robić anty-TP i anty-TG, ale niestety poziomem przeciwciał też nie da sie tego monitorować ( wg endokrynolog mojej córki ).

Mario! Najważniejsze są te wyniki, których nie znasz - TSH, fT3, fT4.
Poproś twoją endo, żeby Ci je przynajmniej napisała i zapisz sobie ( z datą ).
To na ich podstawie będziecie ustalać dawkę hormonów.
Dużo wiedzy jest na forum Hashimoto. Ale co będę umiała to Ci chętnie podpowiem.
Jak będziesz podnosić dawkę obserwuj swoje serducho, żeby Ci się nie tłukło - jesteś przecież po zapaleniu m. sercowego, a hormony tarczycy przyspieszają cały metabolizm i "dopalają" sercu.
Może przy tym leczeniu całkiem Ci sie poprawi - w niedoczynności tarczycy częste są objawy typu fibromyalgii, bóle stawów, kości, a nawet stany podobne do zapalenia wielomięśniowego. To może te pozostałe 20% jeszcze przejdzie?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,49179,78309927,78309927,Moja_wyrzutnia_z_siebie_.html


Temat: Borelioza Prosze o Pomoc:((((
Witam

Otoz 2 miesiace temu Robilem
Tsh (1,49) wartosc referencyjna (0,25-5,00)

Dzisiejsze wyniki Tsh (1,99)
ft4 (0,74) wartosc referencyjna 0,69-1,56
ft3 (3,29) watosc referencyjna (1,8-4,2)

Przeciwciala
ATG (11,88) IU/ml (zakres referencyjny 0,0-115)
P/c przeciwko peroksydazie tarczycowej ATPO(13,9) U/ml (zakres
referencyjny 0,0-34,0)


Usg Tarczycy i szyji

Tarczyca wielkosciowo poniezej granicy normy wielkosciowej z
zachowana symetria wielkosciowa miazszu płatow-wymiar głeboki plata
prawego 16 mm, szerokosci 13mm, dlugosci 45 mm i objetosci V=4.31
ml,
plata lewego odpowiedniego 15x 13x 43 mm , V=4.10 ml.
Sumaryczna objetosc tarczycy wynosi okolo 8.5 ml /norma do 16 ml/.
Miazsz tarczycy normoechogenicznych, jednorodnej echostrukturze ,
bez ogniskowych litych i koloidowych.Wezły chlonne szyjne i
podzuchwowe niepowiekszone.

Radiolog powiedzial iz tarczyca jest wielkosci jak u 12 latka, ze
prawidlowo rozwijala sie do 12 roku zycia.

Chyba dochodzi nastepna choroba(Hashimoto) , podejrzewam co mnie tak
meczy juz 7 miesiiecy(zle sampoczucie i mnostwo objawow.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,87037816,87037816,Borelioza_Prosze_o_Pomoc_.html


Temat: podwyższone TSH i wole obojętne????????????
Witam Twój post jest nieco chaotyczny.Jak to wykryłas sama sobie guzki w
tarczycy?To chyba były jakieś giganty.Co dokładnie wykazało usg?I jaki był
dokładny opis bacu?
Badania które miałas sa delikatnie mówiąc zbyt powierzchowne.Aby dokładnie znać
stan swej tarczycy[jej pracy]nalezy zrobić TSH
,wolne hormony tarczycy ft 4 i ft 3[gdzie f oznacza free]bo tylko one daja
miarodajny obraz pracy tarczycy.Trzeba spr tez przeciwciała tarczycowe Anti TG
i Anti TPO[Anti oznacza przeciwciało a TG konkretna nazwę w tym wypadku
przeciwko tyreoglobulinie] ;TPO przeciwko peroksydazie tarczycowej
Dodatkowo robi się usg tarczycy.
TE badania sa niezbędne aby DOKŁADNIE powiedzieć co jest grane.Być może
cierpisz na poporodowe zapalneie tarczycy .które najczęsciej przechodzi albo na
coś innego dlatego trzeba spr wszystko.Warto spr TSH dziecku.A TY wymagasz
ogólnej morfologii,badanie moczu,poziom żelaza[często niedokrwistość towarzyszy
złej pracy tarczycy],trzeba też spr wapń,magnez,potas,a także poziom
cukru.Radzę poczytać na tym czy też na forumHASHIMOTO listę db lekarzy endo i
koniecznie zmienić lekarza,pozdrawiam ,bez tych badań tarczycy co napisałam nie
ruszysz z miejsca,te hormony nic się nie mają do żylaków,a inne objawy
podpinaja się pod zła pracę tarczycy.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,37720819,37720819,podwyzszone_TSH_i_wole_obojetne_.html


Temat: Jaki wynik TSH aby zajść w ciążę przy niedoczynnoś
piszę jeszcze raz bo tam mi się pomyliło i weszłam na siostry nick

ft4 14,32 a norma to 12-22 i dopiero teraz zauważyłam, że ft3 nie
mam, mam jeszcze tylko jakieś badania takie:

P.ciała przeciwtarczycowe mikrosomalne - ATPO P-ciała
p/peroksydazie tarczycowej: < 5 IU/ml P-ciała p/peroksydazie
tarczycowej: Oznaczony poziom A-TPO jest poniżej 5 IU/ml (poniżej
dolnego poziomu czułości analitycznej metody).

P.ciała przeciw tyreoglobulinie - ATG P-ciała p/tyreoglobulinie: <
10 IU/ml P-ciała p/tyreoglobulinie: Oznaczony poziom A-TG jest
poniżej 10 IU/ml (poniżej dolnego poziomu czułości analitycznej
metody).
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,91448552,91448552,Jaki_wynik_TSH_aby_zajsc_w_ciaze_przy_niedoczynnos.html


Temat: tarczyca
Prosze o pomoc
Witam
Byłem juz u 3 endokrynologow w tym u profesora. Lekarze
endykrynolodzy powiedzieli ze tarczyca jest u mnie jak najbardziej
wporzadku.Mowili mi ze to jest od nerwicy.Profesor stwierdzil
rowniez nerwice.Przepisal tylko euthyroxu 25 i mam sie stawic
ponownie na wizyte za 6 tyg. i w miedzy czasie skonsultowac sie z
psychlogiem. Ja bardzo zle sie czuje jest cos raz gorzej i nie wiem
co mam robic.Wykupowac ten euthyrox? Mozecie mi poradzic co mam
dalej robic?? Bardzo prosze o pomoc??



Otoz 2 miesiace temu Robilem
Tsh (1,49) wartosc referencyjna (0,25-5,00)

Dzisiejsze wyniki Tsh (1,99)
ft4 (0,74) wartosc referencyjna 0,69-1,56
ft3 (3,29) watosc referencyjna (1,8-4,2)

Przeciwciala
ATG (11,88) IU/ml (zakres referencyjny 0,0-115)
P/c przeciwko peroksydazie tarczycowej ATPO(13,9) U/ml (zakres
referencyjny 0,0-34,0)


Usg Tarczycy i szyji

Tarczyca wielkosciowo poniezej granicy normy wielkosciowej z
zachowana symetria wielkosciowa miazszu płatow-wymiar głeboki plata
prawego 16 mm, szerokosci 13mm, dlugosci 45 mm i objetosci V=4.31
ml,
plata lewego odpowiedniego 15x 13x 43 mm , V=4.10 ml.
Sumaryczna objetosc tarczycy wynosi okolo 8.5 ml /norma do 16 ml/.
Miazsz tarczycy normoechogenicznych, jednorodnej echostrukturze ,
bez ogniskowych litych i koloidowych.Wezły chlonne szyjne i
podzuchwowe niepowiekszone.

Radiolog powiedzial iz tarczyca jest wielkosci jak u 12 latka, ze
prawidlowo rozwijala sie do 12 roku zycia
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,92053244,92053244,tarczyca.html


Temat: Czy to problem z tarczycą?
Czy to problem z tarczycą?
Witam,
Od jakiegoś czasu źle się czuje. Często jestem strasznie zmęczony (sen w cale
nie pomaga), mam suchą skórę, mocno się pocę, mam problemy z koncentracją i
wytężonym myśleniem w pracy. Mam 30 lat.

W związku z tym, że w mojej rodzinie są problemy z tarczycą (brat ma
hashimoto, mama miała niedoczynność, a teraz ma nadczynność) zrobiłem badania
tarczycy. Oto wyniki:
TSH - 1.939 norma 0.35 - 5.50
FT3 - 3.94 norma 2.30 - 4.20
FT4 - 1.42 norma 0.89 - 1.76
P/c przeciw tyreoglobulinie (A-TG) 36.8 norma <60
P/c przeciw peroksydazie tarczycy (A-TPO) 20.7 norma <60.0
Tyreoglobulina 19.8 norma 0.2 - 70.0

Dodatkowo przy innej okazji robiłem badania około rok temu. Wyniki:
USG tarczycy: wynik prawidłowy. Rozmiary płatów:
prawy 50x19x19mm
lewy 50x15x16mm
TSH - 2.67 norma 0.4 - 4.0
FT4 - 1.31 norma 0.8 - 1.9

Nie wiem do kogo mam się z tym udać, więc bardzo proszę Was o pomoc.
Pozdrawiam,
Tomek
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,83008131,83008131,Czy_to_problem_z_tarczyca_.html


Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Real Kenna...