p/ciała TPO wyniki

Real Kenna...

Temat: Moja nadzieja :-)
Podaję Sabina listę badań. Z góry uprzedzam, że nie daję 100% pewności czy to wszystkie, które miałam i czy nazwy sa poprawne:

1. Wykluczenie zespołu antyfosfolipidowego (przeciwciała ANA, przeciwciała ACL w klasach: IgM i IgG, przeciwciała BETA 2-GLIKOPROTEINIE, antykoagulant toczniowy, APTT)

2. Przeciwciała przeciwtarczycowe w dwóch klasach IgG i IgM

3. TSH3 i TSH4 - to badania tarczycowe

4. Przeciwciała anty-TG (cokolwiek to jest ) i Anti-TPO (???)

5. odporność na białko typu C

6. Toxoplazmoza

7. CMV (Cytomegalowirus) Igg i IgM

8. Chlamydia trachomatis (to jedyne robi się poprzez wymaz z szyjki macicy)

To tyle pamiętam i tyle wyników mam w domu. Niektóre są płatne i dosyć drogie (kilkadziesiąt złotych). Na szczęście mój ginekolog, do którego chodziłam prywatnie polecił mi diagnostykę w poradni przyszpitalnej w ten sposób tylko za dwa badania musiałam zapłacić, reszta z ubezpieczenia. Inaczej poszłabym z torbami...

U mnie wszystko jak pisałam wyszło w normie. Czekam tylko teraz na powtórkę badań w kierunku zespołu antyfosfolipidowego, bo to dla ostatecznego potwierdzenia na tak lub nie robi się dwa razy.

Po odbiorze tych wyników jeśli będa OK, przechodzę na Folik, Acard i Duphaston i........
Kurczę, jak to trudno być dobrej myśli. Ale będę się starać.
Powodzenia i wszystkiego dobrego w waszych planach!!!

Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=54921



Temat: Cztery Pory Roku 2009

Małgosia42, spokojnie. Jakie masz wyniki i ile razy miałaś je robione. Czy usg tarczycy ci robili? Jakie leki ci proponują i w jakich dawkach?


TSH O,014 A NORMA JEST OD 0,270 - 4,700
FT3 39,85 A NORMA 4,00 - 8,30
FT4 70,00 A NORMA 9,00 - 20,00
do tego badania dodatkowe na rozmaz przeciwciala
anty-TPO 2 273,50 a norma 0,00 do 5,61
anty-TG 56,58 a norma 0,00 do 4,11
biore THYROSAN 50 mg 3x3
bisocard 5 mg 2x1
wczorej endokrynolog przepisal mi propranolol 40mg 3x1 ale przeczytalam na ulotce ze nie powinno sie go brac podczas karmienia wiec ide dzis do lekarza pierwszego kontaktu i zapytam sie jej czy mam brac nadal bisocard ktory biore od 5 lat czy zmienic na ten drugi
badania robiono mi dwa razy
ale biore thyrosan juz 2 tyg i mam zrobic w nastepny piatek badania (bo jeszcze po braniu leku nie robilam) i przyjsc z wynikami nowymi do niej
usg tarczycy mialam robione w czorej jest powiekszona i przekrwiona i widac jakies male gozki
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=67147


Temat: BARDZO PROSZĘ O POMOC!!!!

A można wiedzieć jakie miałaś wyniki badań? Tak dla porównania.



TSH O,014 A NORMA JEST OD 0,270 - 4,700
FT3 39,85 A NORMA 4,00 - 8,30
FT4 70,00 A NORMA 9,00 - 20,00
do tego badania dodatkowe na rozmaz przeciwciala
anty-TPO 2 273,50 a norma 0,00 do 5,61
anty-TG 56,58 a norma 0,00 do 4,11
biore THYROSAN 50 mg 3x3
bisocard 5 mg 2x1
wczorej endokrynolog przepisal mi propranolol 40mg 3x1 ale przeczytalam na ulotce ze nie powinno sie go brac podczas karmienia wiec ide dzis do lekarza pierwszego kontaktu i zapytam sie jej czy mam brac nadal bisocard ktory biore od 5 lat czy zmienic na ten drugi
badania robiono mi dwa razy
ale biore thyrosan juz 2 tyg i mam zrobic w nastepny piatek badania (bo jeszcze po braniu leku nie robilam) i przyjsc z wynikami nowymi do niej
usg tarczycy mialam robione w czorej jest powiekszona i przekrwiona i widac jakies male gozki
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=73180


Temat: Staramy sie o dzieciątko. Część XIX
Anecznik i Alonka takich wieści tutaj potrzebujemy Gratuluję Wam z całego serca tych pięknych widoków na usg i życzę spokojnych ciąż

a teraz czekamy na kolejne dobre nowiny... Agnieszka, truska kolej na Was &&&&&&
buniaaaa takiego babsztyla to wielkim łukiem mijać... dobrze, ze przynajmniej nad tarczycą się pochyliła. Ja jak zrobiłam pierwsze badania tarczycy (usg, TSH, FT4 i przeciwciała anty-TPO) w lipcu tego roku dowiedziałam się, że mam niedoczynność tarczycy (TSH ok 3,6) i Hashimoto. od lipca biorę Euthyrox
i ostatnio moje TSH wynosiło już 1,2 a to już ładny poziom przy starankach.
Dlatego warto przynajmniej to skontrolować.
a co do podawania lekarzom jak długo się staramy to my bardzo naciągneliśmy, bo powiedzielismy, ze staramy się od ślubu, czyli od sierpnia 2007, a tak naprawdę zaczelismy intensywne starania z celowaniem w te dni w czerwcu 2008. potem zaszłam w ciążę w październiku, w grudniu zabieg no i po małym odczekaniu zaczelismy ponownie. Troche nagielismy prawde, zeby nas normalnie traktowano...
agnieszzka zrób betę, będziesz na 100% pewna. Ale zrób w takim labo, zebys miała wynik jeszcze dzis, bo bez sensu przez weekend czekac
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=66167


Temat: pogaduchy
wiosna, wiosną, a mnie telepie, bo mi jedne wyniki z tarczycy (przeciwciała anty TPO) wyszły z nadwyżką...
a tak właśnie sie zastanawiałam ostatnio, czy ten zły nastrój, senność i luki w pamięci to brak magnezu i przesilenie wiosenne czy ki diabeł...
Idę zaraz do lekarza, a później zadzwonie do mojego endokrynologa....
ech wiosna...
Źródło: strukturalne.fora.pl/a/a,11.html


Temat:
Ma wyniki ale co z tego? Jakie powinno sie zrobić głowne badania zeby zabrac sie za przepisywanie leków? Wiesz ja od poczatku bylam troche rozczarowana tym leczeniem. Jak leczylam sie u poprzedniej doktor to ona zrobila mi rozne badania i powiedziała mi wprost ze jednego hormonu mam za duzo, a innego za mało... jakos tak, ale niestety tych badan nie dostalam do reki. A jak tej co teraz mnie leczy mowie o tym to do niej to nie dociera... raz mnie tylko badala, a to badanie wygladalo:" Powiedz ty mi gdzie masz te wloski" i rzucila tylko okiem i powiedziała "No przesadzasz" a serio nie przesadzam. Jezeli na plecach mam wlosy co maja gdzies 1cm i sa ciemne to sorry :/ i zrobiła mi tylo badanie *przeciw ciała anty-TPO, Androstendion i Prolaktyne. Kurcze, nie znam sie na tym... co powinnam robić? Bo jeszcze musze napisac ze nie wykupiłam tego leku kory mi zapisala... :/ Bo nie wiem od czago ale źle sie czulam i jeszcze te żyły :/ Moje nogi wygladaja strasznie....
Źródło: hirsutyzm.fora.pl/a/a,16.html


Temat:
Czarna, też z Wrocławia? A u kogo się leczysz? Ja u dr Łątkowskiego i dr Kiełczewskiej.

Ja miałam badań troche więcej i na Klinikach zapłaciłam 230 zł.

17 -OH - Progesteron
LH
FSH
Testosteron
DHEA-S
TSH
fT4
Przeciwciała naty TPO
Androstendion
I oczywiście USG dopochwowe i USG tarczycy...ale to już w ramach wizyt u lekarzy.

Ciekawe, mi nie powiedzieli, że mam prolaktyne robić... od czego ona jest?
A na wynik androstendionu czekałam 3 tygodnie....
Źródło: hirsutyzm.fora.pl/a/a,255.html


Temat: PUSTELNIA

a co wynikowalas? Bo mi tez Wrozka powiedziala, zeby sprawdzic dziecku tarczyce i wyniki TSH byly ok, a jak zrobilismy przeciwciala TPO, to sie okazalo, ze przekroczone... Moze trza dodatkowych badan...
przyczyna jest w ukłądzie krążenia , lub w budowie osłonki mielinowej, tudzież zwężenia cieśni
Pozdrawiam

Dla mnie to mocno skomplikowane
Źródło: noweezo.fora.pl/a/a,49.html


Temat: podwyższony kwas mlekowy
Oprocz TSH powinnas zrobic FT3 i FT4, bo dopiero wtedy wyniki beda jasne. Czasami TSH jest w normie, a FT3 albo FT4 jest ponad/ponizej normy. Takze to sa obowiazkowe badanka.

Jezeli masz w rodzinie kogos kto choruje na tarczyce, albo objawy dot. tarczycy, to przy okazji warto zrobic ktores z tych badan: TRAB (p.-ciała przeciw receptorom TSH), anty TG (p.-ciała przeciw tyreoglobulinie) i anty TPO (p.-ciała przeciw peroksydazie tarczycowej). Ale tak jak wspomnialam wczesniej, z tymi dodatkowymi badaniami wstrzymalabym sie do konsultacji u endokrynologa, bo cena jest juz troszke wyzsza. I wszystko zalezy od objawow i tych wynikow podstawowych. I oczywiscie od tego co zaleci endokrynolog.

Czasami endokrynolog zleca usg tarczycy.

Nie wiem z jakiego powodu (objawow) idziesz do endokrynologa, ale takim istotnym badankiem jest tez prl (prolaktyna). To jest badanie na granicy endokrynologii i ginekologii.

Pozdrawiam serdecznie!
Źródło: forum.miastenia.vel.pl/viewtopic.php?t=41


Temat: Hasimoto i cukrzyca typ 1
Witam od 6 lat choruje na cukrzyce typ 1 insulinozależną właśnie dowiedziałam sie że mam niedoczynnośc tarczycy i chorobe HASHIMOTO WYNIKI TSH -5,00ml FT4 -1,19ng FT3-2,95 pg Anty-Tg-1058IU Anty-TPO-388,0IU przeciwciała przeciwko receptorowi TSH -0,800 biore Euthyrox N 25 jak można jeszcze działać aby poprawiły się wyniki hormonu tarczycy i czy grozi mi cos jeszcze ?
Źródło: forum.futuramed.pl/viewtopic.php?t=317


Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Real Kenna...