p_lcr norma

Real Kenna...

Temat: co to jest P-LCR (w badaniach)?


Rena wrote:

w morfologii wyszlo mi tego P-LCR duzo za malo...nie wiecie co to jest?
jak rowniez RBC (wyszlo mi ciut za duzo) i MCH (wyszlo mi troche ponizej
normy...)

i powiedzicie mi jedno - czemu mi wychodzi chlesterol ponad norme (norma =
200, ja mam 205). przeciez nie jem miesa, jajka - sporadycznie, minimalnie
slodycze, oliwe jedynie z tluszczy...


a zolty ser?  smietana? itd?
tluste... zly cholesterol..
a sres? stres dziala tak ze poziom rosnie. przy braku stresu czesto nawet
jesli cholesterol (zly) jest w porzywieniu to poziom nie rosnie.

pat


Źródło: topranking.pl/1205/co,to,jest,p,lcr,w,badaniach.php


Temat: Morfologia krwi
Zrobiłam analizę morfologii krwi i nie rozumiem kilku skrótów: PDW, MPV,
P-LCR.
Co oznaczają ich podwyższone ponad normę wartości?
Ania

---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.740 / Virus Database: 494 - Release Date: 04-08-16


Źródło: topranking.pl/1849/98,morfologia,krwi.php


Temat: Morfologia krwi

Użytkownik "Jan Grabka" <gra@snack.p.lodz.plnapisał w
wiadomości


Zrobiłam analizę morfologii krwi i nie rozumiem kilku skrótów:
PDW, MPV,
P-LCR.
Co oznaczają ich podwyższone ponad normę wartości?
Ania


http://www.resmedica.pl/zdart8984.html
http://www.diagnostykalab.pl

Pozdr.
Ula (ulast)


Źródło: topranking.pl/1849/98,morfologia,krwi.php


Temat: Prośba o rzucenie okiem na wyniki badań.
Witam serdecznie!

Z racji tego że jest weekend i nie zdążyliśmy z żoną do lekarza
prosiłbym o rzucenie okiem jakiegoś fachowca na wyniki badań.

Kobieta, lat 25, waga: 72kg/168cm

WBC 8,9 X10 DO POTęGI 3
RBC 4.64 X10 (6)
HGB 13,9G/DL
HCT   42,9%
MCV 90,5FL
MCH 30,0PS
MCHC 33.1 S/DL
PLT AG 360 X10(3)

LYM% 28,1%
MXD% 7.4%
NEUT% 64.5%
LYM# 2.5X10(3)
MXD# 0.7X10(3)
NEUT# 5.7X10(3)
RDW 12.3%
PDW 13.0
MPV 10.1
P-LCR 26,8%

Chemia krwii wszystko w normie oprócz:
Trójglicerydy 190

Mocz:

sg 1.025
leu neg
nit neg
ph 5
ery neg
pro neg
glu neg
asc neg
ket neg
ugb norm
bil neg
inne bakterie - licz.
slub obfity
leukocyty 5-10 w p.w.

  Niestety, ale ja z tego nic nie kumam :)

Pozdrawiam.


Źródło: topranking.pl/1851/prosba,o,rzucenie,okiem,na,wyniki,badan.php


Temat: Proszę o pomoc w interpretacji wyników morfologii
Proszę o pomoc w interpretacji wyników morfologii
Mój synek ma 5 miesięcy,od 3 m-ca życia dostawał Ferrum Lek 2 x 3,5 ml.
Pediatra w przychodni kazała zrobić kontrolną morfologię,oto wyniki:

wbc 8,4
rbc 3,81
hgb 11,1
hct 31,7
mcv 83,2
mch 29,1
mchc 35,0
plt 360

lymph% +74,0%
mxd% 7,4 %
neut% -18,6 %

lymph# 6,2
mxd# 0,6
neut# 1,6

rdw-cv 11,0
pdw 10,4
mpv 9,2
p-lcr 19,9

I jeszcze wyniki stężenia wapnia i żelaza w surowicy:
Wapń 10,12 mg/dl
Zelazo 95 ug/dl

Czy powyższe wyniki są w normie? Czy wciąż wskazują na niedokrwistość? Czy
synek powinien jeszcze dostawać żelazo?

Bardzo przepraszam za tak długi post i serdecznie Pana pozdrawiam.

Karolina z synkiem Jakubem

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,632,25102148,25102148,Prosze_o_pomoc_w_interpretacji_wynikow_morfologii.html


Temat: Morfologia
Morfologia
Proszę o interpretację wyników dziecka 5,5 miesiaca
WBC 4,8 norma 4-10
MXD% 19,2%(0,9) norma 0,0-24
LYM% 59,7%(2,9) norma 45-65
NEU% 21,1%(1,0) norma 30-50 !!!!!

Erytrocyty 4,46 norma 3,8-5
Hemoglobina 11,4 norma 10,1-12,9
Hematokryt 34,1 norma 33-39
MCV 76,5 norma 80-94 !!!!!
MCH 25,6 norma 27-34 !!!!!!!!
MCHC 33,4 norma 31-37

płytki krwi 320 norma 140-440
MPV 9,0 norma 6-12
P-LCR 16,1

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,104965010,104965010,Morfologia.html


Temat: baaardzo prosze o pomoc
wbc 7.88g/l norma 4-13
neuth 2.61g/l norma 1.5-8-5
lymph 4.58g/l norma 1.5-9-5
mono 0.36 g/l norma 0.2-1.2
eo 0.28g/l norma 0.3-0.8
basol 0.05 g/l norma 0-0.02
neuth% 33.1% norma 35-55
lymph% 58.1% norma 40-60
mono%4.6% norma 2-7
eo% 3.6 % norma 1-5
baso% 0.6% norma 0-1

rbc 4.53t/lnorma 4.3-5.5
hgb 7.5 mmol/l norma 6.8-8.8
hct 0.373 l/l norma 0.34-0.41
mcv 82.3fl norma 73-89
mch 1.66fmol norma 1.6-2.17
mchc 20.1mmol/l norma 19.7-22.9
rdw-sd 38.5fl norma 37-54
rdw-cv 14.6% norma 11-16
plt 260 g/l norma 140-440
pdw 10.8 fl norma 9-17
mpv 10.4 fl norma 7-12
p-lcr 28.6% norma 12-46

czas krzepniecia 06,00 min norma 8-12
czas krwawienia 04,00min norma 2-5

mocz
przejrzystosc zupelna
barwa jasno zolta
ciezar wlasciwy 1005
ph obojetny
azotany nieobecne
bialko nieobecne
glukoza nieobecna
ciala ketonowe nieobecne
urobilinogen w normie
bilirubina nieobecna

osad moczu
nablonki plaskie nieliczne
leukocyty 0-1
bakterie liczne


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,96689762,96689762,baaardzo_prosze_o_pomoc.html


Temat: Wyniki. Waga poniżej 3 centyla.Pani Doktor proszę
Wyniki. Waga poniżej 3 centyla.Pani Doktor proszę
Pani Doktor córka do 12 mc-a wagautrzymywała się na 25 centylu,2,5
roku spadła na 3 centyl, 3 latka waga 11kg, pod 3 centylem,3,5 roku
13-14 kg ok. 3 centyla, 4 latka 3 centyl, 4,5 waga 14kg, 5,5 - 14 kg
pod 3 centylem. morfologi z 02.03.09 leukocyty5,7,erytrocyty 3,84,
hemogl. 11,2, hematokryt 31,9, MCV 83,12, MCH 29,2, MCHC 35,1,
Płytki 356, Limfocyty 61,01, Inne 12,3%,Neutrofile 26,72%, Limfocyty
3,5tys. Inne 0,7 tys. Neutrofile 1,5 tys. PDW 9,9 fl,MPV 8,72 fl, P-
LCR 15,9. Rozmaz- Segm.27%, Limfoc.70%, Monocyt.2%, kwasochł.1%.
Fosfotaza alkal. 143, (u dzici od 4-6 lat norma 93-309). OB 8, CRP -
0,00. We wcześniejszych morfologiach nie widać jakichś dużych zmian
wyniki są raczej podobne, hb zawsze ok.11. Córka urodziła się ze
zwężeniem cewki moczowej, ale wyniki moczu są ok. czy to może być
efekt uboczny przeszłej choroby. Wtedy nie jadła, nie przybierała?
Poprosiłam lekarz rodzinnego o peritol, w aptece był tylko w
tabletkach 4mg, więc podałam córce pół. tabl. ale zachowywała się
jak nie moje dziecko, była dość agresywna, zmęczona, aż wreszcie
zasnęła i trudno było ją obudzić, mała chodzi do przedszkola więc
nie mogę jej w takim stanie tam posyłać, czy mniejsza dawka
zadziała? np. ćwiartka tabletki, a nie spowoduje tak widocznych
skutków uboczych? Proszę o odpowiedź.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,96807654,96807654,Wyniki_Waga_ponizej_3_centyla_Pani_Doktor_prosze.html


Temat: Podwyższone CK, TSH i FT3 9-miesięczniak!!
Podwyższone CK, TSH i FT3 9-miesięczniak!!
Ze względu na lekkie "tyły" naszego synka (opóźniona motoryka" i obniżone
napięcie mięśni), dostaliśmy skierowanie od neurologa na badanie krwi:

Morfologia pełna, TSH, FT3, FT4 i CK.

Bardzo proszę o interpretację wyników, niektóre z nich nas niepokoją:
WBC 6,76
LYMPH 4,37
LYMPH% 64,6
NEUT 1,87
NEUT% 27,7
MONO 0,33
MONO% 4,9
EO 0,18
EO% 2,7
BASO 0,01
BASO% 0,1

RBC 4,17
HGB 11,4
HCT 33,2
MCV 79,6
MCH 27,3
MCHC 34,3
RDW-SD 36,6
RDW-CV 12,9

PLT 275
PDW 12.4
MPV 10,7
P-LCR 30,6
PCT 0,30

TSH 4,84 (norma 0,27-4,2) ale słyszałam że u dzieci poniżej 1 roku norma jest
0,40-8,6
FT3 8,65
FT4 1,54
CK aż 261!

Czy powinniśmy się niepokoić?
Dodam, że synek obecnie intensywnie ząbkuje, jest rozdrażniony, wybudza się w
nocy i płacze. Czy zawyżone CK może być wynikiem ząbkowania? Wiem, że CK to
taki enzym dotyczący mięśni, sprawdza się go przy osłabieniu i nużliwości, czy
trzeba powtórzyć badania? te były wykonywane o 8.00 rano więc dziecko nie było
po "wysiłku". Będę wdzięczna za odpowiedź.:)

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,97527383,97527383,Podwyzszone_CK_TSH_i_FT3_9_miesieczniak_.html


Temat: proszę o interpretację wyników morfologi!
proszę o interpretację wyników morfologi!
Moj syn ma 3 lata i co te wyniki mogą oznaczać?
Morfologia krwi obwodowej:
WBC 9,80
NEU% 27,80
LYM% 56,10
MONO% 9,90
EOS% 5,50 (NORMA 1,00-5,00)
BASO% 0,90
RBC 4,41
HGB 12,6
HCT 35,6
MCV 80,7
MCH 28,6
MCHC 35,4
RDW-CV 13,0
PDW 9,8
PLT 383
MPV 9,1
P-LCR 18,4
PCT 0,3

mikroskopowy rozmaz krwi:
neutrofile pałeczkowate 1
neutrofile segmentowanwe 29 (norma 40-70) ZA NISKIE!
granulocyty kwasochłonne 5
granulocyty zasadochłonne 1
limfocyty 47 (norma 20-45) za WYSOKIE!
MONOCYTY 9 (norma 3-8) za WYSOKIE
limfoplazmocyty 4,0
pozostałe kom.limfoidalne -4%

BIOCHEMIA
ŻELAZO 128
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,97629486,97629486,prosze_o_interpretacje_wynikow_morfologi_.html


Temat: 9 miesięcy - wyniki badań, Bardzo proszę p.dr
9 miesięcy - wyniki badań, Bardzo proszę p.dr
Chłopiec 9 miesięcy. Wyniki badań:

Hematokty 36%
MCV 84 fl
Hemoglobina (HGB) 11,7 g/dl
MCHC 32,4 G/DL norma 33,0-37,0
MCH 27,2 pg
Krwinki czerwone 4300000 /ul
RDW_P 12,6%
Płytki krwi 321000 /ul
P-LCR 48,7% norma 13,0-43,0
PDW 17,0 fl 9,0-17,0
MPV 12,9 fl
Krwinki białe (WBC) 9810/ul
LIMFOCYTY 53,0% norma 60-75

Syn ma AZS. Karmiony piersią, je sinlac, powoli rozszerzamy dietę,
je troszkę warzyw, z mięs królika i jagnięcine, owoce: jabłka,
banany, śliwki. Ja na ostrej diecie od ponad 6 miesięcy. Przeszedł
dwie infekcje (trwające po 2 tygodnie), katar + gardło w czerwcu i
we wrześniu. Bez antybiotyku. Waga od urodzenia między 10-25 cent.,
od miesiąca prawie nic nie przytył spadł poniżej 10 centyla, dlatego
zrobiliśmy badanie krwi. Je dużo, 5-6 posiłków, sinlac 200 ml,
obiadki po 230 ml, kolacje 200 ml i pierś. Panie doktorze, czy
zrobić jeszcze jakieś badania, o czym mogą świadczyć te wyniki.
Dziękuję bardzo za odp.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,85624673,85624673,9_miesiecy_wyniki_badan_Bardzo_prosze_p_dr.html


Temat: Bardzo niskie żelazo?Zmiana diety czy ferrum?
Bardzo niskie żelazo?Zmiana diety czy ferrum?
Dzień dobry,
na początku dziękuję za odpowiedź na moje wcześniejsze pytanie,
teraz mam kolejne....

moje pytanie dotyczy oceny wyników morfologii i poziomu żelaza u
córki (14 miesięcy). Oto wyniki:
wbc - 5,5 (norma z lab 4-10)
rbc - 3,7 (4-5)
hgb - 10,8 (12-16)
hct - 32,3 (37-47)
mcv - 87,3 (84-93)
mch - 29,2 (27-43)
mchc - 33,4 ( 31-37)
plt - 266 (150-350)
limfocyty % - 51,6 (16-48)
mxd % - 9,8 (1-12)
neutr % - 38,6 (45-78)
rdw-cv - 13 (11,5-14,5)
pdw - 9.6 (12-18)
mpv - 8,5 ( 7,2-12,7)
p-lcr - 15 (6-24)
żelazo 28 (50-156)

Nie wiem tylko czy normy te odnosza się do małych dzieci. Czy w tej
sytuacji niezbędne jest podawanie preparatów żelaza czy może jakaś
zmiana diety? Obecnie dzienny jadłospis wygląda tak:
rano- kaszka na 100-120 ml mleka modyfik 3
2gie śniadanie - owoc ok 150g
obiad - słoiczek zupki z mięskiem ok 150-190
obiad2 - danie z mięskiem 150 plus żółtko 4/tydz
kolacja kaszka jak na sniadanie
po kąpieli piers plus 2-3 razy w nocy. Córka ur się z wagą 2380,
obecnie 8300, tydzień temu szczepiona Priorixem. W przyszłym
tygodniu mamy wizytę u lekarza, wstępnie wiemy o podawaniu Ferrum
lek. Jakie badania powinny być po miesiącu brania żelaza wykonane?
czy tylko morfologia i żelazo czy może jeszcze jakieś wskaźniki były
by pomocne?Znajoma studentka medycyny wspominała o wskaźniku TIBC..
Będziemy wdzięczni za odpowiedź, serdecznie pozdrawiamy!
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,77804737,77804737,Bardzo_niskie_zelazo_Zmiana_diety_czy_ferrum_.html


Temat: za dużo erytrocytów
za dużo erytrocytów
ytanie moja córka ma 19 mies. robiłam jej kontrolną morfologię,bo trzy
miesiące temu miała za mało żelaza; obecnie żelazo 12,7 umol/l; ale martwi
mnie zbyt wysoki poziom erytrocytów 5,22( laboratorium podaje normę do 5,1)
oraz hematokrytu 40 (do 38) oraz niskie MCHC 32,29(od 33)pozostałe wartości
to: leukocyty12,98; hemoglobina 12,9 (też górna granica); MCV 76,6; MCH
24,7;płytki 342; limfocyty 55,8%(7,24 tys/ul);neutrofile 35,8%(4,66 tys/ul),
eo,bazo,mono 8,4%(1,08 tys/ul);RDW-CV 16,3%; PDW 9,8fl;MPV 9,3 fl; P-LCR
18,6%; proszę o poradę dodam,że córka ostatnio nie chorowała na nic, nie
cierpi na żadne przewlekłe choroby ani jawne alergie;obejrzałam ostatnie
wyniki i wtedy mimo dość niskiej hemoglobiny też miała wysokie erytrocyty,na
co to wskazuje i czy to powód do działania?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,75168082,75168082,za_duzo_erytrocytow.html


Temat: WYNIKI BADAŃ- bardzo proszę o pomoc!!!
WYNIKI BADAŃ- bardzo proszę o pomoc!!!
Mój 10-letni pies miał zrobione badania krwi i moczu. Co prawda weterynarz je
widział i stwierdził, że nie jest aż tak źle, jednak proszę o opinię tu,
ponieważ nie ufam weterynarzom u mnie w mieście (nie raz maiałam przykre
doświadczenia)i wolałabym, żeby ocenił je ktoś kompetentny. Niestety, jako, że
studiuję poza moim miejscem zamieszkania, wyniki te dyktował mi przez telefon
mój tato i nie wiem, w jakich to jest wyrażone jednostkach, mam nadzieję, że
nie będzie problemów z rozszyfrowaniem. Oto one:

MORFOLOGIA:
WBC 16,7
RBC 5,2
HGB 13,4
HTC 39,9
MCV 77,5
MCH 26,0
MCHC 33,6
PŁYTKI KRWI 263,0
RDW-CV 13,7%
PDW 13,9
MTV 10,4
P-LCR 29,5%

MOCZ:
przejrzysty
BIAŁKO 100 mg
CIĘŻAR WŁAŚCIWY 1001,020
urobilinogen w normie
erytrocyty 50
leukocyty 500
azotany negatywne
leukocyty bardzo gęsto Z.P.W!
erytrocyty świeże 10-12-15
nabłonki płaskie pojedyncze
bakterie nieliczne w preparacie

BIOCHEMIA:
AiAT 72
ASPAT 26
mocznik 17,9
glukoza 115
kreatynina 0,72

bardzo proszę o pomoc, bo mój piesek jest, jak członek rodziny i bardzo się o
niego boję...
uprzejmie dziękuję i pozdrawiam

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,525,33481417,33481417,WYNIKI_BADAN_bardzo_prosze_o_pomoc_.html


Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Real Kenna...