p-lcr podwyzszone

Real Kenna...

Temat: Morfologia krwi
Zrobiłam analizę morfologii krwi i nie rozumiem kilku skrótów: PDW, MPV,
P-LCR.
Co oznaczają ich podwyższone ponad normę wartości?
Ania

---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.740 / Virus Database: 494 - Release Date: 04-08-16


Źródło: topranking.pl/1849/98,morfologia,krwi.php


Temat: Morfologia krwi

Użytkownik "Jan Grabka" <gra@snack.p.lodz.plnapisał w
wiadomości


Zrobiłam analizę morfologii krwi i nie rozumiem kilku skrótów:
PDW, MPV,
P-LCR.
Co oznaczają ich podwyższone ponad normę wartości?
Ania


http://www.resmedica.pl/zdart8984.html
http://www.diagnostykalab.pl

Pozdr.
Ula (ulast)


Źródło: topranking.pl/1849/98,morfologia,krwi.php


Temat: Proszę o interpretacje wyników morfologii
Proszę o interpretacje wyników morfologii
Mój słodki Aniołek skończył miesiąc. Robiliśmy badania krwi wg zaleceń
szpitala. Wiktoria urodziła się w 36 tyg ciąży. Oto wyniki badań po 3,5
tygodniach:
WBC 9,4
Limfocyty 64,3
Mxd.(pozostałe) 16,1
Neutrofile 16,6
RBC 3,25
HGB 11
HCT 31,7
MCV 97,5
MCH 33,8
MCHC34,7
RDW-CV 14,9
PLT 373
MPV 10,9
P-LCR 30,7
Rozmaz mikroskopowy:
Pałeczki 0
Neutrofile(segmenty) 20
Eozynofile(kwasochłonne)5
Limfocyty 64
Monocyty 11

Retikulocyty 15 Wiem ze jest podwyższone..tylko nie wiem czy to coś groźnego??
Będę wdzięczna za pomoc. Pozdrawiamy
Kinia_Wiki
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,94018720,94018720,Prosze_o_interpretacje_wynikow_morfologii.html


Temat: prośba o interpretację wynikow badań
prośba o interpretację wynikow badań
Witam,
Bardzo prosze o interpretację wyników badań mojej 5 letniej córki:
Morfologia:
WBC - 6,64 tys/ul (norma - 6,0 - 14,5)
RBC - 4,95 mln/ul (norma 3,9 - 5,3)
HGB - 13,6 g/dl (norma - 10,7 - 14,3)
HCT - 39,5 % (norma - 31,0 - 40,5)
MCV - 79,8 fl (norma - 76,0 - 90,0)
MCH - 27,5 pg (norma 25,0 - 30,5)
MCHC - 34,4 g/dl (norma 32,4 - 36,8)
PLT - 156 tys/ul (norma 130 - 400)
RDW-SD 37,5
RDW-CV - 13,2% (norma 11,5 - 14,5)
PDW - 9,6 fl (norma 9-17)
MPV - 9,3 fl (norma 6,9 - 12,2)
P-LCR - 19,1 % (norma 6-24)
PCT - 0,15
NEUT# - 3,84
NEUT% - 57,7 % (norma 35,0 - 55,0)
LYMPH# - 1,66
LYMPH% - 25 % (norma 25,0 - 50,0)
MONO# - 1,1
MONO% - 16,6 % (norma 2 - 8)
EO# - 0,03
EO% - 0,5 % (norma 1 - 4)
BASO# 0,01
BASO% - 0,2% (norma 0 - 1)

Rozmaz manualnie:
Podzielone - 62
Kwasochłonne - 1
Monocyty - 7
Limfocyty - 30

OB - 3 mm

CRP - 0,71 mg/dl (norma 0 - 0,5)

Dziecko ma kaszel mokry, katar - momentami żółtawy, gęsty, ale w
większości wodnisty, uczucie zatkanego nosa, od dwóch dni
podwyższona temp. (max. 38,5). Czy na podstawie objawów i wyników
badań można stwierdzić, czy to infekcja wirusowa czy bakteryjna?
Pozdrawiam i dziękuję za opinie.
Katarzyna

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,103407061,103407061,prosba_o_interpretacje_wynikow_badan.html


Temat: Wysokie limfocyty u 5-latka
przez problem z komputerem nie dokończyłąm postyu, kontynuuję:
morfologia:
WBC - 6,2 tys/ul
RBC - 5,00 mln/ul
HGB - 14,0g/dl
HCT - 41%
MCV - 82 fl
MCH - 28 pg
MCHC - 34,1g/dl
PLT - 337 tys/ul
W-SCR - 58,1%
W-MCR - 15,2%
W-LCR - 26,7%
W-SCC - 3,6 tys/ul
W-MCC - 0,9 tys/ul
W-LCC - 1,7 tys/ul
PDW - 9,4
MPV - 8,5
P-CLR - 13,9

Dodam, że synek już jakieś 3 lata temu miał podwyzszone limfocyty (w
granicach 65 - 80%) przy pozostałych parametrach krwi pozostających
w normie. U hematologa powiedziano nam, że być może on po prostu tak
ma i polecono tylko kontrolować wyniki. W ubiegłym roku wszystkie
wyniki łącznie z rozmazem były w porządku, dzisiaj odebrałam
aktualne wyniki i jestem zaniepokojona. Bardzo prosze o pomoc.
Dodam, że synek nie jest chorowity zdarzają mu się czasem jakieś
przeziębienia, w ostatnim czasie nie przechodził żadnych infekcji
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,82884740,82884740,Wysokie_limfocyty_u_5_latka.html


Temat: proszę o interpertację wyników
proszę o interpertację wyników
Witam serdecznie, mój synek ma 5 lat. Od jakiegoś czasu skarży się czasami w nocy na ból w lewej stópce. Ten ból go budzi, dotąd nasz sposób to było natarcie stopy amolem. Pomagało. Syn zasypiał. W dzień nigdy się to nie zdarza. Ostatnio zdarzyło się to jakieś trzy tygodnie. Znowu pobudka w nocy, mamusiu nóżka mnie boli. Natarłam amolem. Przeszło. Rano ok. Przy wizycie u pediatry powiedziałam o tym, pani doktor dała nam skierowanie na bad. krwi, oto wyniki, o interpretacje proszę bo do pani doktor idziemy dopiero w przyszłym tygodniu, jutro jeszcze usg brzuszka, a ja sie bardzo niepokoje szczególnie podwyższonym wynikiem fosfatazy alkalicznej.
ob 5
leukocyty 7,2 tys/ul
erytrocyty 4,81 mln/ul
hemoglob 13,1 g/dl
hematokryt 39,3 %
MCV 82 fl
MCH 27,2 pg
MCHC 33,3 g/dl
płytki 312 tys
limfocyty 24,8 %
inne (Eo,Bazo, Mono) 8,3%
neutrofile 66,9%
limfocyty 1,7 tys/ul
inne (Eo, Bazo, Mono) 0,5 tys/ul
neutrofile 5 tys,ul
RDW-CV 15,5 % (min. 10, max. 15) tu podwyższone o 0,5
PDW 13,7 fl
MPV 7,2 fl
P-LCR 0,225%
AIAT 19,32 U/l
AspAT 35,72 U/l
fosfataza alkaliczna 219,2 U/l
ASO - miano ujemny< 200 iU/ml (max 201)wapń całkowity 2,309 mmlo/L
dodatkowo toksoplazmoza, ponieważ syn był na nią leczony jakieś dwa lata temu, czy te wyniki oznaczają, że spadają mu przeciwciała czy zgłosić się do poradni chorób zakaźnych?
IgG 456,9
IgM 0,56
Bardzo dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,90190238,90190238,prosze_o_interpertacje_wynikow.html


Temat: morfologia krwi u 4,5 latka proszę o interpretację
morfologia krwi u 4,5 latka proszę o interpretację
Z tego co widzę wszystkie wyniki w normach (podali chyba odpowiednie do wieku)
ale limfocyty podwyższone. A może taki poziom też jeszcze jest w normie?

Napiszę wszystkie wyniki:
leukocyty 5,9 norma 5,5-11,5
erytrocyty 4,8 norma 3,9-5,0
hemoglobina 12,2 norma 11,0-13,8
hematokryt 36 norma 32-40
MCV 76 norma72-87
MCH 26 norma 26-30
MCHC 33,9 norma 32,2-36,2
płytki krwi 252 norma 210-490
limfocyty% 58 norma 25-50
inne(Eo,Bazo,Mono)% 5 norma 0-24
Neutrofile% 37 norma 25-60
Limfocyty# 3,4 norma 2,5-8,5
inne(Eo,Bazo,Mono)# 0,3 norma 0,0-1,8
Neutrofile# 2,2 norma 1,5-7,0
RDW-CV 14 norma 12-15
PDW 15 norma 9-17
MPV 11,3 norma 9-13
P-LCR 36 norma 13-43

rozmaz met. Schilinga
Gran. segmentowane 34 norma 25-60
Gran. kwasochłonne 2 norma 1-5
Limfocyty 64 norma 25-50



Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,98398990,98398990,morfologia_krwi_u_4_5_latka_prosze_o_interpretacje.html


Temat: Prośba o interpretację wyników badań
Prośba o interpretację wyników badań
Dziewczynka lat 5. Badania robione z powodu częstych infekcji
(ostatnia zakończona zapaleniem płuc w czerwcu):
WBC 7.20
NEUT 3,41 47,3%
LYMPH 2,92 40,6%
MONO 0,58 8,1%
EO 0,26 3,6%
BASO 0,03 0,4%
RBC 5,31
HGB 14,0
HCT 40,9
MCV 77,0
MCH 26,4
MCHC 34,2
RDW-SD 39,5
RDW-CV 14,3
PLT 280
PDW 14,9
MPV 11,8
P-LCR 36,7
PCT 0,33
białko całkowite 8,41
CRP 0,0
ALAT 15
ASPAT 33
glukoza 88
bilirubina 0,57
IgE całkowite 157
IgG mycoplasma 5,00 (ujemny)
IgM mycoplasma 10,80 (wątpliwy)
Badanie na mycoplasma powtórzono i:
IgG 2,70 (ujemny)
IgM 10,20 (wątpliwy)
Niepokoi mnie podwyższona wartość białka całkowitego oraz te wyniki
na mykoplazmę. Co one oznaczają? Czy wymaga to antybiotykoterapii?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,98552944,98552944,Prosba_o_interpretacje_wynikow_badan.html


Temat: Podwyższone płytki krwi - proszę o interpretację!
Podwyższone płytki krwi - proszę o interpretację!
Bardzo proszę Pana doktora o interpretację wyników mojego prawie
czteromiesięcznego syna. Dodam, że badanie robione było ok 2 godzin
po jedzeniu, infekcji, oprócz kataru, nie zauważyłam, dobrze
przybiera na wadze i rozwija się prawidłowo. Badanie przeprowadzone
było ze względu na blade powłoki skórne.

Leukocyty 8,1 (4-20)
erytrocyty 4,32 (4,2-5,5)
hemoglobina 11,3 (11-14)
hematokryt 33,8 (34-40)
MCV 78,2 (80-99)
MCH 26,2 (27-35)
MCHC 33,4 (32-37)
płytki krwi 552 (140 - 440)
limfocyty 70,8 %(45 -65)
inne (eo, bazo, mono) 13%(3-13)
neutrofile 16,2 % (30-50)
limfocyty 5,7 tys/ul (1,2 - 13)
inne (eo, bazo, mono)1,1 tys/ul
neutrofile 1,3 tys/ul (1-10)
RDW-CV 12,1 % (11,5-14,5)
PDW 12,2 fl
MPV 9.9 fl
P-LCR 24,3 %

Co z płytkami krwi? Bardzo zawyżony jest ten poziom? Dziękuję i
pozdrawiam

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,88007434,88007434,Podwyzszone_plytki_krwi_prosze_o_interpretacje_.html


Temat: obniżone limfocyty,podwyższone neutrofile,co robić
obniżone limfocyty,podwyższone neutrofile,co robić
mam 6 letniego syna,ma limfocyty w rozmazie autom.35,9% (norma od 45%) i
neutrofile58,8%(ok 30%).dostał biostaminę.Ale nie wiem czy to wystarczy.Czy
powinnam zrobić jakieś inne badania?Ciagle jest chory,gorączkuje,ma
powiększone węzły na szyji.Okropną chrypkę.Lekarz go zbadał i nic osłuchowo
nie ma. Dostał nawet 38,9 stopni C.Chcę zrobić badania krwi prywatnie,ale nie
wiem jakie.Martwię się o niego bo nasłuchałam się o poważnych chorobach z tym
związanych. Bardzo proszę o radę.Plytki P-LCR 15,9%,hemoglobina dobra 13,9.
Bardzo proszę o radę.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,70907490,70907490,obnizone_limfocyty_podwyzszone_neutrofile_co_robic.html


Temat: Proszę o interpetację wyników morfologii
Proszę o interpetację wyników morfologii
Córka ma 10,5 roku. Wyniki morfologii są następujące.
LEUKOCYTY - 5,8 tys/ul ( norma 4,5 – 14,5)
- Limfocyty – 50,9 % ( norma 25-50)
- Inne ( Eo, Bazo, Mono) – 10,9 % ( norma 3-12)
- Neutrofile - 38,22 % ( norma 45-65)
- Limfocyty – 3 tys/ul ( norma 1,2 – 8)
- Inne ( Eo, Bazo, Mono) – 0,6 tys/ul ( norma 0,2-2)
- Neutrofile - 2,2 tys/ul (norma 1,6 – 9)
ERYTROCYTY 4,64 mln /ul( norma 4,0 – 5,2)
HEMOGLOBINA 13,6 g/dl ( norma 11,0 – 16,0)
HEMATOKRYT 38,5 % ( norma 35-45)
- MCV – 83,02 fl ( norma 75-93)
- MCH – 29,3 pg ( norma 25-31)
- MCHC – 35,3 g/dl ( norma 32,0-36,0)
- RDW-CV – 12,7% ( norma 11,5 – 15,0)
PŁYTKI KRWI – 296 tys/ul ( norma 180 – 500)
- PDV 8,92 fl ( norma 9-17)
- MPV – 8,42 ( norma 8-13)
- P-LCR – 14,3 ( norma 13-43)

Morfologia była robiona bez wskazań leakrza, tak po prostu przy
okazji. Zaniepokoiły mnie lekko podwyższone limfocyty, obniżone
neurofile i obnizone PDV. Z czego może to wynikać?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,83758204,83758204,Prosze_o_interpetacje_wynikow_morfologii.html


Temat: Pomóżcie mi zanalizować wyniki morfologii i moczu
Pomóżcie mi zanalizować wyniki morfologii i moczu
Krew:
HCT 37,6
RBC 4,42
HGB 13,8
WBC 7,4
MCV 85,1
MCHC 36,7 - PODWYżSZONE
MCH 31,2
RDW-CV 13,1
PLT 275
MPV 10,5
PDW 13,4
P-LCR 30,1
LYM 3,8 -PODWYZSZONE
%LYM 51,1 - PODWYZSZONE
MXD 0,6
%MXD 7,8
NEUT 3,0
%NEUT 41,1 - OBNIZONE
ASPAT 21,7
ALAT 19,7


MOCZ:
ZółTY
ODCZYN 6,0
C.WłAśCIWY 1020

GLIKEMIA NA CZCZO 91
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,87761369,87761369,Pomozcie_mi_zanalizowac_wyniki_morfologii_i_moczu.html


Temat: Trombofilia w ciąży CZY JEST KTOŚ JESZCZE ???
Bardzo Ci dziękuję za odpowiedz
Wczoraj zrobiłam wyniki te podstawowe. Płytki po 4 tyg od porodu wróciły do
normy tj 250 a były 150, PDW, MPV,P-LCR też, bo były znacznie podwyższone. Ale w
czasie porodu czas kk był 30 sek a teraz 22 sek.
Czas protrombinowy 13,2 a INR 0,92 Co o tym sądzisz? 19.07 idę do poradni
genetycznej, zobaczymy co dalej. Zadzwonię do tego Instytutu. Jestem dobita tym
wszystkim bo szkoda że dziecko przepłaciło życiem. P/ciała kardiolipinowe są
ujemne co potwierdza drugi wynik. Myślałam że to może ten zespół...., ale czekam
jeszcze na ANA i 2B glico.
Serdecznie Cię pozdrawiam.
Jak wszystko się wyjaśni, bo może nie... też pragnę jeszcze raz mieć dzidzię.
Muszę się trochę spieszyć ze względu na nasz wiek.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,20515,26949885,26949885,Trombofilia_w_ciazy_CZY_JEST_KTOS_JESZCZE_.html


Temat: Dziwny przypadek. Co o tym sądzicie?
Uwielbiam pić kawę - to prawda.
Latem czuję się często jeszcze gorzej niż zimą. Przed kompem też
dużo siedzę - taka praca. Suche oko stwierdziła okulistka - miała
zapisane różne krople. Zęby mi się psują na potęgę - już nie wiem
jak mam je leczyć. Odwapnienia kości wokół drobnych stawów dłoni i
stóp wczoraj stwierdziła reumatolog. Kazała mi zrobić, podobnie jak
ty, badania na tarczycę. Temperaturę mam często lekko podwyższoną -
37. OB podwyższone zawsze, zazwyczaj ok. 40, ale w sierpniu miałam
22.
Moja morfologia z sierpnia:
WBC 5.68
RBC 4.34
HGB 13.3
HCT 38.9

MCV 89.6
MCHC 34.2
MCH 30.6
RDW-CV 11.8

PLT 184
PDW 13.5
MPV 11.0
P-LCR 32.3

Potem podam jeszcze rozmaz.
Czekam na dalsze "diagnozy"


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,49179,72384210,72384210,Dziwny_przypadek_Co_o_tym_sadzicie_.html


Temat: Krew - podwyższone P-LCR, PDW i MPV - co to oznacz
Krew - podwyższone P-LCR, PDW i MPV - co to oznacz
Witam,

Ponieważ miałem 4 kartki a4 z przeróżnymi badaniami krwi na potrzebe problemu
wypadania włosów, najwyraźniej dermatolog nie zauważył albo nie wiedział co
oznacza:
P-LCR 37 % {6-24}
MPV 11.4 %{7,2-11,1}
PDW 14,7 fl {6,1-11}
reszta płytek ok:
PLT 172 {150-400}
PCT 0.2 {0.14-0.36}
Pozostaje mi tutaj zapytać

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,48552091,48552091,Krew_podwyzszone_P_LCR_PDW_i_MPV_co_to_oznacz.html


Temat: podwyższone monocyty??
podwyższone monocyty??
Witam
O czym mogą świadczyć podwyższone monocyty we krwi?
Poniżej wyniki badań:
Krwinki białe (WBC) 7,73 x10´3/ul 4,5 - 11
Krwinki czerwone (RBC) 5,03 x10´6/ul 3,9 - 5,6
Hemoglobina 15,1 g/dl 11,8 - 17,2
Hematokryt 43,6 % 34,5 - 49,5
MCV 86,7 fl 80 - 100
MCH 30,0 pg 26,0 - 37,0
MCHC 34,6 g/dl 31,8 - 36,9
Płytki krwi 274 x10´3/ul 125 - 400
RDW-SD 39,7 fl 37,0 - 54,0
RDW-CV 12,8 % 11,0 - 16,0
PDW 12,2 fl 9,0 - 17,0
MPV 9,7 fl 7,5 - 12,0
P-LCR 23,4 % 13,0 - 43,0
PCT 0,27 % 0,17 - 0,35
Liczba neutrocytów 4,32 x10´3/ul 1,80 - 7,70
LYMPH# 2,40 x10´3/ul 1 - 5
Liczba monocytów 0,92 x10´3/ul <0,8
Liczba eozynocytów 0,08 x10´3/ul <0,45
Liczba bazocytów 0,01 x10´3/ul <0,2
% neutrocytów 56,0 % 45,0 - 70,0
LYMPH% 31,0 % 20 - 45
% monocytów 11,9 % 1,0 - 14,0
% eozynocytów 1,0 % < 5,0
% bazocytów 0,1 % < 1,0

Mocz w porządku, samopoczucie również
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,106047308,106047308,podwyzszone_monocyty_.html


Temat: Interpretacja wyniku badania krwi i moczu!
Interpretacja wyniku badania krwi i moczu!
Witam,
wczoraj zrobiłam badanie na krew i mocz. Zauważyłam odchylenia od normy i
trochę się zmartwiłam. Bardzo proszę o interpretację moich wyników:

MORFOLOGIA
obniżone LYMPH 26,2
podwyższone MXD 8,2
podwyższone PDW 17,3
podwyższone MPV 13
podwyższone P-LCR 50,5%

MOCZ
barwa: słomkowa, lekko mętna
odczyn kwaśny
C.właściwy 1026
nabłonki płaskie: liczne
krwinki białe: 5-10 wpw
pasma śluzu: skąpe

Z góry dziękuje za pomoc...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,97957548,97957548,Interpretacja_wyniku_badania_krwi_i_moczu_.html


Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Real Kenna...